Sport
PETO OLIMPIJSKO ZLATO

Trener zlatne Sare Kolak: Srušit će svjetski rekord
Objavljeno 19. kolovoza, 2016.

Sandra Perković u bacanju diska i braća Sinković u dvojcu na pariće bili su najveći kandidati za olimpijsko zlato. Josip Glasnović u trapu i jedriličari Fantela/Marenić već su sportska konstanta u svojim disciplinama. Ali, Sara Kolak!

Srušila Osječanku

Senzacionalna 21-godišnja hrvatska atletičarka iz Ludbrega osvojila je olimpijsko zlato u bacanju koplja. Drugi put u dva dana popravila je osobni i državni rekord koji sada iznosi 66.18 metara, a postigla ga je u četvrtoj seriji finala. Tim je hicem za metar i 26 centimetara nadmašila do tada vodeću Južnoafrikanku Sunette Viljoen koja se više nije uspjela približiti senzacionalnoj Ludbrežanki. Svjetska rekorderka, Čehinja Barbora Špotakova, koja je mogla postati prva atletičarka s tri uzastopna olimpijska zlata u istoj disciplini, morala se na kraju zadovoljiti brončanim odličjem (64,80) do kojeg je stigla s prednosšću od samo dva centimetra u odnosu na Poljakinju Mariju Andrejczyk,

- Ja sam sebi obećala da ću se u finalu boriti isključivo za medalje. Ne vidim smisla uopće nastupiti u finalu među 12 najboljih na svijetu ako ne želite osvojiti medalju ili pobijediti. Nije počelo dobro, ali mi se sve posložilo u četvrtom hicu. Moj trener je rekao da ću baciti 66.13, a ja sam bacila pet centimetara više, pa mi vjerojatno slijedi kazna - kazala je izuzetno simpatična Sara koja je bila najmlađa sudionica finala i jedna od najvećih senzacija dana.

Mnogi se i sada pitaju tko je Sara Kolak. Ludbrežanka, 2012. godine kao srednjoškolka stigla je iz varaždinske Slobode čija je tada bila članica u riječki Kvarner kod trenera Petera Kurtovića. I odmah sljedeće godine osvojila na Europskom juniorskom prvenstvu u Rietiju broncu. Iste je godine srušila seniorski rekord Hrvatske (56,80), koji je dotad držala Osječanka Ivana Vuković. Nakon završetka srednje škole otišla je u Celje gdje je počela raditi s trenerom Andrejom Hajnšekom s kojim je osvojila svjetsku juniorsku broncu, a dvije godine kasnije nakon velikih borbi s ozljedom ostvarila i najveće seniorske rezultate. Broncu na Europskom prvenstvu u Amsterdamu i zlato na Olimpijskim igrama. A sve to nakon čak 15-mjesečne stanke.

Sara je krajem 2014. godine imala operaciju ramena. No, nakon povratka na početku ove sezone obara sve rekorde.

Vježbala za postolje

- Moj trener je moj drugi otac. Prije dolaska ovamo tjerao me da svaki dan radim neku baš čudnu vježbu i ja sam radila bez pogovora. Kad sam ga pitala čemu služi ta vježba, kazao mi je - Sara, želio sam te naučiti kako stupiti na postolje - zaključila je Sara Kolak koja je i dalje članica riječkog Kvarnera gdje i studira. Stoga ne postoji opasnost da nam Slovenci, poput Jakova Faka, otmu i Saru. No, njezin trener Hajnšek ponosan je na rezultate svoje učenice.

- Vi Hrvati i ne znate kakav dijamant imate. Ja sam znao da će baciti u finalu 66 metara, ona je stvarno cura za velike stvari. Objektivno treba nam još dvije godine da dođe na tehničku razinu koju ja želim. A prije dvije godine i nesretne operacije ramena bila je 40 posto jača, otad je smršavila 11 kilograma. Ona je pozitivac, veliki radnik i vrlo posebna osoba koja je prije mene promijenila čak pet trenera, a ja se s njom u dvije godine ama baš ni jednom nisam posvađao - kazao je Hajnšek, znakovito dodavši:

- Kladio bih se da će Sara jednog dana srušiti svjetski rekord!

A ona će i dalje biti skromna 21-godišnjakinja koja s olimpijskim zlatom poručuje kako joj je glavni cilj završiti fakultet. A kući u svom Ludbregu poručuje:

- Mama, tata, imam zlato!

Krešimir LACKOVIĆ
Žunić PONOSAN NA SUGRAĐANE

Stipe Žunić zauzeo je 11. mjesto u finalu bacanja kugle nakon što je u drugom hicu bacio 20,04, u prvom 19,99, a u trećem 19,22 metra te nije ušao među osmoricu najboljih. Žunić je u kvalifikacijama ostvario osmi rezultat.

- Probudio sam se prerano zbog kvallifikacija i stvarno sam iscrpljen. Sve mi je išlo oko 20 metara, kao da je tamo bio neki magnet. U zadnjem, trećem hicu pokušao sam ići na sve ili ništa, bilo mi je svejedno jesam li deveti ili 11. Stvarno mi je bila čast bacati među ovakvim veličinama", kazao je 25-godišnji Zadranin, koji je ponosan na svoje sugrađane Šimu Fantelu i Igora Marenića.

- Jako sam se veselio. Kao da sam ja osvojio to zlato - rekao je Žunić.

Čudo

SARA KOLAK JE BACILA 66,18 METARA

SANDRA: Sara je centar svijeta

Saru Kolak su na tribinama bodrili Sandra Perković, braća Sinković i košarkaši. Na stadionu se pozdravila čak i s Usainom Boltom, rekavši kako je on nije impresionirao, ali je i kazala da joj je velika podrška bila Sandra Perković na tribinama.

- Sandra i Sinkovići rekli su mi najbolju moguću stvar prije finala. Rekli su mi da samo uživam, a iz tog uživanja nastalo je olimpijsko zlato - kazala je Sara Kolak, koja je otkrila kako joj je Sandra Perković bila velika motivacija.

- Sandra mi je prije finala dobacila nešto što me jako motiviralo, no ne smijem reći što. Znam da će me mnogi uspoređivati s njom jer smo sličnog karaktera, no Perković je samo jedna i ja je obožavam.

Na Facebooku je Sandra Perković nastavila s hvalospjevima prema mlađoj kolegici:

- Ludbreg više nije centar svijeta, Sara Kolak je centar svijeta. Bravo, moje zlato, moja olimpijska pobjednice. Naklon do poda - napisala je olimpijska pobjednica u disku o olimpijskoj pobjednici u bacanju koplja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana