Sport
BLANKA VLAŠIĆ LOVI MEDALJU

Dolazak u Rio već je čudo
Objavljeno 20. kolovoza, 2016.

Blanka Vlašić ponovno je na velikoj atletskoj sceni. Hrvatska heroina u skoku u vis vratila se u velikom stilu, u kvalifikacijama Rija de Janeira nije bilo krivog koraka, četiri puta pojavila se na zaletištu i četiri je puta preskakala letvicu, na 1.85 metara, zatim 1.89, 1.92 i 1.94 te izborila nastup u svom trećem olimpijskom finalu.

S nepunih 17 godina nastupala je u Sydneyu 2000. godine, zatim je izborila finale u Ateni 2004., u Pekingu se okitila srebrom, a London je morala zaobići zbog ozljede. Sada je ponovno u finalu Olimpijskih igara i to nakon svih muka, operacija i rehabilitacija. Ozljede, povratci, liječenja i druženje s liječnicima obilježili su proteklih pet godina Blankine karijere. Da ima kvalitetu i da može ići vrlo visoko nikada nije bilo upitno, to je pokazivala i svaki put kada bi se dovoljno oporavila za neki nastup, no uoči Rija nije se znalo koliko Blanka stvarno može visoko letjeti. Ozljede su pravile problem i nismo ju često viđali na natjecanjima, u Brazil je otišla bez prave provjere.

- Pripreme su bile bremenite i ispresijecane rehabilitacijskim tretmanima. Sam odlazak u Rio za mene je čudo, operirana sam u istoj godini kada su i Olimpijske igre. No, najvažnije je da sam tu - kazala je nekada najbolja svjetska skakačica u vis.

Kvalifikacije su odrađene bez ijednog “iksa”, nakon što Hrvatska uđe u prve sate nedjelje (1.30 sati) Blanka će na olimpijskom stadionu u Riju u lov na novu medalju. Vis je zbog “embarga ruskim atletičarima” (u skoku u vis ne nastupaju Čičerova, Kučina i Gordejeva), oslabljen, no konkurencija nije slaba, a tko bude letio više od dva metra može se nadati medalji. Nekada je Blanka dva metra prelazila kao od šale, ove sezone to su napravile samo Amerikanka Chaunte Lowe (2,01) i Njemica Marie-Laurence Jungfleisch (2,00). Nikako ne treba zaboraviti ni Španjolku Beitiju, koja također može ići iznad velikih visina.

Iako je u poljednje vrijeme više vremena provodila po bolnicama i na rehabilitaciji nego u atletskim arenama i dvoranama za trening, Rio de Janeiro mogao bi biti kruna velike Blankine karijere. I prilika da joj se nakon toliko muka i problema, u obliku olimpijske medalje, sve to i vrati za sav uložen trud, rad, odricanje, vjeru...

Ivana LIOVIĆ
Možda ste propustili...

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

Najčitanije iz rubrike