Sport
EURO U BROJKAMA

Portugalci na terenu proveli 720 minuta
Objavljeno 11. srpnja, 2016.

Nakon 51 utakmice i mjesec dana pobjedom Portugala završen je 15. Euro, prvi koji se igrao prema proširenom formatu s čak 24 reprezentacije. “Selecao” je tako postao 10. reprezentacija koja je ponijela krunu prvaka Starog kontinenta.

Neefikasnost

O masovnosti Eura dosta govorilo (i još će), ističući kako se kvaliteta razvodnila te da je bilo previše kalkulacija. Tomu u prilog može ići i efikasnost, jer je na 51 utakmici postignuto 108 pogodaka, što je 2.12 u prosjeku po susretu. Najslabija je to efikasnost na Euru od 1996. godine (2.06 po susretu), posljednja četiri ona je varirala od 2.45 do 2.74, a pomalo neočekivano popravile su je utakmice nokaut-faze. Naime, u prvom krugu palo je 69 pogodaka (1.92 po susretu), a u nokaut-fazi 39 (2.6 u prosjeku). Najefikasnija reprezentacija bila je Francuska s 13, jedina bez postignutog pogotka ostala je Ukrajina dok je prvi strijelac Prvenstva Griezmann sa šest pogodaka, najefikasniji igrač još od Platinija s Eura 1984. U nokaut-fazi pet je utakmica otišlo u produžetke, od čega su tri odlučene jedanaestercima, a u čak tri igrali su Portugalci, koji su na Euru odigrali ukupno 720 minuta. Osim što je uzeo prvi veliki trofej, Portugal je ušao u povijest postavši prva reprezentacija koja je kao trećeplasirana iz skupine stigla do naslova, od ukupno 102 koje su do sada pod svim natjecanjima UEFA-e i FIFA-e prošle u drugi krug. Ovo je prvo finale Eura koje je u 90 minuta završeno bez pogodaka.

Francuzi nisu uspjeli i drugi puta slaviti kao domaćini, a postali su drugi organizator, nakon Portugala 2004. koji je izgubio u finalu. Od ukupno pet debitanata čak su četiri prošla u drugi krug, a Wales čak i do polufinala.

Najviše udaraca prema suparničkim vratima imali su finalisti Francuska i Portugal, po 121, treća je bila Njemačka (108), kojoj nije pomogao najveći posjed na Euru (63 posto) kao ni preciznost dodavanja (90 posto), lošija samo od Španjolske i Švicarske (po 91 posto). Najviše asistencija, po četiri, imali su Hazard (Belgija) i Ramsey (Wales), Islanđanin Halldorsson skupio je najviše obrana (27), a Francuz Coman ostvario najveću brzinu (32.8 km/h).

Najmlađi i najstariji

Portugalac Sanches s 18 godina i 328 dana najmlađi je finalist u povijesti, a Mađar Kiraly s 40 godina i 86 dana najstariji sudionik Eura do sada. Ronaldo je u Francuskoj došao do brojke od 21 susreta na Euru, što je novi rekord, a s tri je pogotka ukupno na europskim prvenstvima zabio devet, čime se izjednačio s rekorderom Platinijem.

Ukupno je 51 susret na stadionima pogledalo 2.427.303 gledatelja, što je u prosjeku 47.594, najviše od Eura 1988.

Goran ROGULJIĆ

2.427.303

gledatelja uživo je gledalo susrete na EP-u u Francuskoj

Možda ste propustili...

DERBI SUSRET PAKET24 PREMIJER LIGE ZA RUKOMETAŠE

Vori: NEXE je sad kao ranjeni lav, Vuja će već nešto smisliti

BROKERI OTVARAJU POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Ishod posljednje utakmice ne bi se smio ponoviti u Osijeku

Najčitanije iz rubrike