Sport
“GROBLJE IZBORNIKA”

Devetorica već napustila klupe
Objavljeno 11. srpnja, 2016.

Velika natjecanja obično su kritične točke nekih izbornika na svojim pozicijama. Trenere spašava samo rezultat, što je, pokazalo je i ovo Europsko prvenstvo, prilično relativna stvar što je za neku reprezentaciju, izbornika, igrače ili javnost, dobar rezultat. Za neke reprezentacije sam plasman na Europsko prvenstvo među 24 reprezentacije već je bio zadovoljavajući rezultat pa zasad, primjerice, nije uopće potegnuto pitanje pozicije austrijskog izbornika inače Švicarca Marcela Köllera, čiju reprezentaciju mnogi smatraju i najvećim razočaranjem Eura u Francuskoj.

Nečastan otpust

Odmah nakon ispadanja u skupinama ostavke su podnijeli izbornik Ukrajine Mihailo Fomenko, izbornik Rusije Leonid Slucki i izbornik Rumunjske Anghel Iordanescu, a klupu je napustio i izbornik Češke Pavel Vrba, čini se ne samo zbog slabog rezultata Češke, koja je osvojila samo bod u skupini D (protiv Hrvatske 2:2), nego i zbog ponude ruskog Anžija. Rumunji su već pronašli novog izbornika u kontroverznom Nijemcu Christophu Daumu. Iz naše D skupine izbornik više nije legendarni Vicente del Bosque, koji će ipak dobiti novi posao unutar sustava Španjolskog nogometnog saveza. Bez obzira na to što je Švedska zauzela posljednje mjesto u skupini E to nije razlog odlaska njihovog izbornika Erika Hamrena. Naime, on je najavio odlazak još prije Europskog prvenstva, a Švedski nogometni savez za njegovog nasljednika već je imenovao Jannea Anderssona. Čini se kako to Sjevernjaci rade nekako najelegantnije. Uoči Europskog prvenstva odlazak je najavio i još jedan Šveđanin izbornik Islanda Lars Lagerbäck. Svoje mjesto prepustio je kao veliki pobjednik svom prvom suradniku Heimiru Hallgrimssonu koji će povesti Island u kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, gdje će u skupini imati za suparnika i Hrvatsku. U istoj kvalifikacijskoj skupini je i Turska, a pitanje je hoće li i dalje predvoditi Fatih Terim. Njega se spominjalo u kontekstu preuzimanja nekih turskih klubova. Pitanje je koliko je atmosfera između njega i nekoliko glavnih igrača (Arde Turana nap.a) narušena i je li moguće da Terim i dalje vodi tursku reprezentaciju u atmosferi svađe i međusobnog nepovjerenja. Nekako najnečasniji otpust imao je engleski izbornik Roy Hodgson. On je na press-konferenciji nakon poraza od Islanda odmah podnio ostavku, što se činio jedinim logičnim potezom. Nakon ispadanja Englezi su dosadašnjeg izbornika U-21 reprezentacije Garetha Southgatea imenovali, zasad, vršiteljem dužnosti izbornika. Čini se kako će Southgateu biti skinuta titula - v.d.!

Wilmots najupitniji

Uz pljesak novinara klupu Italije napustio je Antonio Conte, za kojeg je bilo jasno kako nakon Eura preuzima Chelsea. Zaboljelo ga je što talijanski mediji uoči Europskog prvenstva nisu imali ni malo povjerenja u njegovu reprezentaciju. Nakon završetka presice novinari su ga pozdravili pljeskom. Pljesak nije zaslužio Ante Čačić, koji je hrvatske medije optužio za stvaranje loše atmosfere oko reprezentacije, premda je dojam ipak suprotan. U njega također ne postoji pretjerano povjerenje, javnost mu nije sklona, no zato zasad ima potporu vodstva Hrvatskog nogometnog saveza. Izvršni odbor kojim nije zasjedao predsjednik Davor Šuker, dao mu je punu potporu, premda je ocijenjeno kako rezultat na EP-u nije zadovoljavajući.

Pod najvećom “paljbom” je belgijski izbornik Marc Wilmots, koji je nakon poraza od Walesa rekao kako će uzeti malo vremena i odlučiti hoće li i dalje nastaviti voditi Belgiju. No, izgubio je povjerenje igrača koji su ga poput Courtoisa i Hazarda čak otvoreno prozvali. Stoga, ako bismo se kladili, Wilmots nam se čini najbliži desetom izborniku koji je vodio reprezentaciju na Euru, a da je neće povesti u sljedeći kvalifikacijski ciklus.

Krešimir LACKOVIĆ
BIVŠI IZBORNICI

l Pavel Vrba (Češka)

l Vicente Del Bosque (Španjolska)

l Anghel Iordanescu (Rumunjska)

l Roy Hodgson (Engleska)

l Mihailo Fomenko (Ukrajina)

l Leonid Sluckij (Rusija)

l Erik Hamren (Švedska)

l Antonio Conte (Italija)

l Lars Lagerbäck (Island)

Löw NIJE SIGURAN

Nakon poraza 2:0 u polufinalu Eura od Francuske, i njemački izbornik Joachim Löw izjavio je da ne zna hoće li ostati na kormilu "elfa".

- Previše sam razočaran da bih razmišljao o tome hoću li ostati na mjestu izbornika. Prije Eura nismo razgovarali o tome, ali to bi se moglo naći na dnevnom redu u sljedećim danima. Iza nas je dobar turnir, nisam primijetio neke veće pogreške, ali sve su opcije otvorene - rekao je Löw, koji vodi reprezentaciju Njemačke od 2006. godine.

Rumunjska je novog izbornika pronašla u kontroverznom njemačkom treneru Christophu Daumu

Možda ste propustili...

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA ODBOJKAŠE

Mursaši nemaju namjeru večeras zaključiti sezonu

Najčitanije iz rubrike