Sport
POLUFINALE EURA U LYONU

Ronaldo ili Bale?
Portugal drugi ili Wales prvi put?
Objavljeno 6. srpnja, 2016.
Može li Portugal napokon ostvariti pobjedu u 90 minuta?

Večerašnji polufinalni dvoboj u Lyonu donijet će odluku o prvoj reprezentaciji koja će se u nedjelju u Saint-Denisu boriti za naslov prvaka. Portugal je do sada već jednom osjetio čar finala Eura (2004.), dok je debitantu Walesu ovo najveći uspjeh u povijesti.

Obje će reprezentacije u polufinalu biti oslabljene, Portugalu nedostaje kartonirani W. Carvalho, dok je još veći udarac Velšanima izostanak Ramseyja i Daviesa, zbog istog razloga. No, dodatne brige izborniku Portugala Santosu zadaje ozljeda Pepea, koji je trenirao odvojeno od ostatka momčadi, no ipak se očekuje kako će najbolji obrambeni igrač svoje reprezentacije nastupiti večeras te pokušati neutralizirati svog klupskog kolegu Balea.

Pepe na Balea

Mnogi ovo najavljuju kao dvoboj Realovih zvijezda Ronalda i Balea, no upravo bi Pepe mogao imati veliku ulogu u zaustavljanju “Cardiff Expressa”, kako su neki prozvali najveću velšku zvijezdu. Sam Bale odbacuje tu ideju kako će se sve vrtjeti oko njega i Ronalda.

- Ronaldo je fantastičan igrač, svi znaju što može napraviti. No, već smo igrali protiv reprezentacija koje imaju odlične pojedince. Važno je kako ćemo odigrati kao momčad, a s time možemo spriječiti većinu prijetnji. Ovaj susret neće biti samo ogled dvojice igrače nego dviju nacija u polufinalu, 11 igrača protiv 11. Ne živcira me kada govore da je ovo Ronaldo protiv mene, nevažno je, jer mi možemo i ne dodirnuti loptu cijeli susret, a naše reprezentacije ipak pobijediti - pričao je u najavi najvećeg reprezentativnog susreta Bale, izrazivši žaljenje što u njemu neće moći sudjelovati Ramsey i Davies, koji su dali veliki doprinos ovom uspjehu.

Za razliku od Walesa, prvog debitanta u polufinalu Eura od 1992. godine, kojemu je do sada jedini veći uspjeh bilo četvrtifnale SP-a 1958. godine, Portugal je već navikao na polufinalne susrete. Ovo mu je već peto polufinale Eura, uz dva na SP-u, no do sada u ovoj fazi nisu imali previše uspjeha jer je ispadao svaki put osim 2004. kada je kao domaćin ušao u finale. Zanimljivo je da je u tri Eura kada su ispadali u polufinalu to svaki put bilo nakon produžetaka (2) ili penala (1).

Sami protiv svih

A upravo je to obilježje Portugala na ovom Euru, gdje je svih pet susreta tijekom 90 minuta završio remijem. Dva u nokaut-fazi prošao je nakon produžetaka (Hrvatska) i penala (Poljska), a zbog pragmatičnosti te odluke da i oslanjanjem na obranu izbore prolazak, mnogi najavljuju kako će Portugal u ovom susretu biti sam protiv cijelog svijeta. No, Portugalci se nimalo ne opterećuju kritikama na račun “ljepote” igre, izbornik Santos, koji ne zna za poraz u 12 natjecateljskih utakmica u nizu, već je izjavljivao kako nema problema s time da s “ružnom” igrom pobjeđuje, a slično razmišljaju i njegovi igrači.

- Svjesni smo da možemo igrati puno bolje, no radije bih igrao ružan nogomet i još uvijek bio na Euru nego igrao maštovit i svima simpatičan nogomet te već bio kod kuće, kao većina reprezentacija. Znamo da je Wales vrlo opasan iz prekida, jaki su u zračnim dvobojima i očekujemo tešku utakmicu, no uvjereni smo da ćemo proći u finale - poručio je Danilo, koji će prema svemu sudeći zamijeniti suspendiranog W. Carvalha. Ronaldo je na ovom Euru zabio dva gola (oba protiv Mađara), a svi od njega večeras očekuju potpuno napadačko buđenje te da vodi “selecao” do drugog velikog finala.

Ne treba sumnjati kako su obje reprezentacije uvježbavale i izvođenje jedanaesteraca, Portugalci do sada imaju dobrih iskustava (tri prolaska i jedno ispadanje), dok Velšani, očekivano, još nisu morali u raspucavanje.

Goran ROGULJIĆ

Portugal - Wales

Početak: 21 sat

RuiPatricio-Hennessey

Cedric - Chester

Pepe - A. Williams

Fonte - Collins

Eliseu - Gunter

Danilo - Allen

Sanches - Ledley

Joao Mario - King

Silva - N. Taylor

Nani - Bale

Ronaldo - Robson-Kanu

Stadion: Parc Olympique Lyonnais (Lyon)

Kapacitet: 58.000

Sudac: Jonas Eriksson (Švedska)

10

pogodaka zabio je Wales na Euru, jedan manje od najefikasnijih Francuza

3

pogotka postigao je Gareth Bale dosad na EP-u

2

pogotka postigao je Cristiano Ronaldo na EP-u

Realovci

EUROPSKI PRVAK IMAT ĆE IGRAČE I U FINALU EP-a

Možda ste propustili...

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini

Najčitanije iz rubrike