Kultura
SURADNJA MUZEJA RUME I NAŠICA

Prije 270 godina barun M. A.
Pejačević osnovao je Rumu
Objavljeno 8. lipnja, 2016.

NAŠICE

Gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice u Dvorcu Pejačević, otvorio je gostujuću povijesno-dokumentarnu izložbu Rumsko vlastelinstvo obitelji Pejačević.

Riječ je o izložbi koja je u izvornom obliku predstavljena 2014. godine u Zavičajnom muzeju Ruma. Izložba u Našicama postavljena je u povodu obilježavanja Dana grada Našica, a posjetitelji će je moći razgledati do 30. lipnja. Njome se želi pokazati djelovanje grofovske obitelji Pejačević u Rumi, čiji se utjecaj osjeća i danas. Obitelj Pejačević koja je imala važnu gospodarsku, političku i kulturnu ulogu tijekom 18., 19. i početkom 20. stoljeća u Hrvatskoj, ostavila je traga i u Srijemu, ponajprije time što je Marko Aleksandar barun Pejačević prije 270 godina osnovao Rumu. Marka je naslijedio nećak Josip Pejačević koji je unaprijedio rumsko vlastelinstvo.

U našičkom Muzeju predstavljen je dio cjelokupne izložbe bez originalnih eksponata. Na 25 velikih panoa, autori izložbe Đorđe Bošković i Dragomir Janković, rasvjetljavaju ulogu obitelji Pejačević u Rumi, te će posjetitelji izložbe moći saznati, između ostaloga, koja su sve reprezentativna zdanja podigli Pejačevići – “Pejačevićeva gimnazija” danas je Zavičajni muzej Ruma, a tu je i katolička crkva Uzdizanja Svetog Križa, “Petrov dvor”, ergelu i park Tivoli. Izloženi su i povijesni dokumenti vezani uz njihove aktivnosti kao što su ugovori, darovnice, planovi, diplome, te reprodukcije portreta rumsko-retfalačke loze obitelji Pejačević – Marka, Josipa i Petra.

Na početku svečanosti, okupljenima se pozdravnim govorom obratila Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice. Objasnila je kako suradnja muzeja u Našicama i Rumi traje duži niz godina, a počela je proučavanjem ostavštine obitelji Pejačević, koja je iznjedrila izložbu Likovna baština obitelji Pejačević. Ta je izložba rezultat marljivog rada povjesničarki umjetnosti Silvije Lučevnjak i Jasminke Najcer Sabljak iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek.

Na svečanosti otvorenja još su govorili direktorica Zavičajnog muzeja Ruma Snežana Janković, koja je posebno zahvalila domaćinima, te autor izložbe Đorđe Bošković, kustos Zavičajnog muzeja u Rumi. Snežana Janković, napomenula je da su Pejačevići razlog povezivanja rumskog i našičkog muzeja, te da će se suradnja nastaviti zajedničkim projektom koji će biti nominiran prema europskim fondovima. “Pejačevići su nit koja povezuju Rumu i Našice, te su jako značajni i za razvoj Rume i za razvoj Našica”, istaknula je Janković.

Autor izložbe Đorđe Bošković rekao je kako je cilj izložbe afirmacija doprinosa obitelji Pejačević. “Pejačevići se vraćaju u velikom stilu te i dalje jašu na prostorima od Bugarske, Srbije, Mađarske i Hrvatske”, rekao je Bošković. S. Fridl

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente