Kultura
OSUSPJEŠNO ZAVRŠENI PRVI DANI JULIJA KNIFERA

Manifestacija koja mora postati tradicionalna
Objavljeno 3. svibnja, 2016.
Veliko zanimanje građana izazvala je izložba “Cash and Carry”

Prvi Dani Julija Knifera, manifestacija koju je inicirala i organizirala Umjetnička akademija u Osijeku, održani su od 27. do 30. travnja. Ovogodišnji suorganizator bio je Građevinski fakultet Osijek, a u realizaciji su sudjelovali brojni partneri, uz potporu Grada Osijeka.

“Ideja se izrodila 2014. godine, kada je na inicijativu UAOS-a, ta godina proglašena Godinom Julija Knifera (1924.-2004.)– na 90. obljetnicu njegova rođenja i 10. obljetnicu njegove smrti. Ta se ideja nastavila i ove godine utemeljenjem Dana Julija Knifera. Svrha manifestacije bila je s jedne strane - promocija njegovog lika i djela, kao i utjecaja koji je imao na umjetnost, a s druge strane - poticanje i promicanje likovnog stvaralaštva i uopće važnosti kreativnog izražavanja”, rekla je doc. dr. Margareta Turkalj Podmanicki, predsjednica Organizacijskog odbora Dana.

Promocija zbornika

Program je otvoren promocijom zbornika Osijek Kniferu, u kojemu su objavljeni tekstovi najistaknutijih poznavatelja Kniferova rada (Zvonko Maković, Ješa Denegri, Vlastimir Kusik, Leonida Kovač, Blaženka Perica, Sonja Briski Uzelac) - sudionika okruglog stola posvećenog Kniferu 2014. u organizaciji UAOS-a.

Prošlog tjedna organizirana su predavanja doc. dr. sc. Andreja Mirčeva i doc. dr. sc. Krešimira Purgara. Govorilo se i o osječkoj arhitekturi moderne, koja je nastajala u vrijeme Kniferova života u Osijeku (Miroslav Pavlinić i Lucija Lončar). Prof. dr. sc. Zvonko Maković dao je pogled zašto je danas ime Julija Knifera u muzejima, zbirkama i privatnim kolekcionarima, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta, intrigantnije i cjenjenije nego za njegova života. U sklopu Dana promovirana je monografija kiparice izv. prof. na UAOS Božice Dee Matasić.

Studenti Likovnog odsjeka Umjetničke akademije u Dane Julija Knifera uključili su se kroz izložbe, promocije grafičkih mapa i knjige crteža, radionice za djecu i mlade te jednom kreativnom intervencijom u javnom prostoru. “Ritmogrami moderniteta“ izložba je studentskih radova nastala pod mentorstvom doc. art. Vjerana Hrpke. Izloženo je 19 radova studenta.

U Vukovaru, u Memorijalnom centru Domovinskog rata, u četvrtak (28. travnja) predstavljena je grafička mapa studenata Umjetničke akademije pod mentorstvom doc. art. Ines Matijević Cakić.

Veliko zanimanje građana izazvala je i “Cash and Carry” prodajna izložba studentskih radova održana u petak u prostorima Likovnog odsjeka UAOS-a. U suradnji s HDLU Osijek u knjižari Nova u petak, 29. travnja, održano je predstavljanje umjetničke knjige Gordane Bakić, dugogodišnje suradnice Umjetničke akademije, autora Marijana Špoljara.

Radionice za mlade

Tijekom tri dana u prostorima UAOS-a održane su dvije radionice za djecu i mlade na kojima su učenici OŠ F. K. Frankopana i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kroz kreativno izražavanje učili o Juliju Kniferu. Radionice su vodili predavači s UAOS-a Lana Skender i Zlatko Kozina u suradnji s nastavnicima škola.

Ovogodišnji Dani Julija Knifera zaključeni su u subotu, 30. travnja, kada je u dvorištu Dječjeg vrtića Vedri dani predstavljen projekt Interaktivni zid Vedri dani – kreativna intervencija u javnom prostoru. Cilj je toga projekta zid vrtića načiniti vizualno atraktivnim i funkcionalno interaktivnim prostorom igre, izražavanja i imaginacije, kako za vrtićku djecu, tako i za cijeli centar Osijeka i njegove građane. Taj je projekt rezultat suradnje DV Vedri dani, udruge roditelja Vedri grad i UAOS. Zid je osmišljen u suradnji studenata UAOS-a (Ivona Matoušek, Lucija Mitar, Tamara Sekulić i Josip Kovačević) pod mentorstvom arhitektice, doc. dr. Dine Stober, profesorice na Građevinskom fakultetu u Osijeku, i umjetnice doc. art. Ines Matijević Cakić, profesorice na UAOS-u. Završetak oslikavanja zida očekuje se u svibnju.

Program su pratile i projekcije filmova Željka Senečića o Kniferu i hrvatskim slikarima u Parizu, a, zanimljivo, i o Kniferovu odnosu prema nogometu – čime se progovorilo o još jednoj Kniferovoj strasti – sportu, odnosno nogometu – što je bilo polazište za sportski dio programa, koji je inicirao Studentski zbor Umjetničke akademije. Podsjetimo, Dani Julija Knifera najavljeni su maratonskom utrkom Osijek trči za Knifera, a u studentskom kampusu održana je malonogometna utakmica.

“Organizatori Dana Julija Knifera izuzetno su zadovoljni odazivom građana na događaje, što smatraju važnim pomakom u jednom od glavnih ciljeva te manifestacije, a to je senzibiliziranje javnosti za djelo i lik jednog od najvećih hrvatskih umjetnika međunarodnog ugleda i rođenog Osječanina. Ujedno bila je to prilika da se najavi nastavak Dana Julija Knifera sljedeće godine”, zaključila je doc. dr. Margareta Turkalj Podmanicki.

Darko KOVAČEVIĆ
ULICA, “ZEBRA”, slomen ploča...

Umjetnička je akademija još 2014. pokrenula inicijativu za nazivanje jedne osječke ulice imenom Julija Knifera, označavanje pješačkog prijelaza zebrom-meandrom, obnovu i obilježavanje rodne kuće Julija Knifera, a te je poticaje nastavila i u ovoj godini te se organizatori nadaju da će te inicijative uskoro uroditi plodom.

Možda ste propustili...

OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

SLAVONCI NA 18. MEĐUNARODNOM ORGULJAŠKOM FESTIVALU

Požeški sopran Marija Ticl i Franjo Pećarić na bisernici

Najčitanije iz rubrike