Kultura
XXVI. KRLEŽINI DANI

Osijek i osječki HNK neće dopustiti gašenje skupa!
Objavljeno 9. prosinca, 2015.
Iduće godine svakako treba proširiti popratni program

Današnjih 13 predavanja u Svečanoj dvorani osječkog Filozofskog fakulteta označit će kraj još jedne uspješne manifestacije - XXVI. Krležinih dana, koji su trajali u Osijeku od ponedjeljka, 7. prosinca.

Iako je popratni program počeo još u ponedjeljak u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, kada je u foajeu na prizemlju otvorena izložba Galerije Klovićevi dvori i Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta iz Zagreba pod nazivom “Foto Tonka i kazalište”, na kojoj su govorili ravnatelj Drame HNK-a Miroslav Čabraja i autorica izložbe Lovorka Magaš Bilandžić, a nastavljen na pozornici HNK-a izvedbom drame “Moć zemlje” Janka Matka u izvođenju ansambla osječkog HNK Osijek, radni dio znanstvenog skupa počeo je jučer na osječkom Filozofskom fakultetu.

Predsjednik Organizacijskog odbora Branko Hećimović jučer je u prijepodnevnim satima pozdravio sve sudionike, posjetitelje, posebice osječke studente Kroatistike te najavio znanstvenu sesiju skupa, koji ove godine nosi naziv “Hrvatska drama i kazalište u inozemstvu”.

Pomoćnik ministra kulture Vladimir Stoisavljević, pozdravio je skup u ime ministra Berislava Šipuša naglasivši da “Govoriti o Krleži nikada nije dovoljno”, u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog društva umjetnika sudionike je pozdravio Boris Senker. Marija Omazić obratila se sudionicima u ime domaćina i suosnivača Skupa - Filozofskog fakulteta u Osijeku. Intendant osnivača Krležinih dana, HNK Osijek, prisjetio se 1987. godine, kada je kao mladi pravnik u HNK-u slušao dogovore najzaslužnijih za početak Dana - Zvonimira Ivkovića, Branka Hećimovića, Stanislava Marijanovića i Marijana Radmilovića. Podvukao je da “Krležini dani u Osijeku trebaju”, te da ne treba raspavljati o tome, no da su financijske prilike teške, a posebice je bilo teško organizirati popratne programe. Akademik Senker na to je rekao da su znanstvenici zadovoljni i malim dnevnicama i skromnijim hotelima, jer značaj očuvanja ovog skupa je najvažniji. Hećimović je na kraju uvodnog dijela izvijestio da dva predavanja zbog objektivnih razloga neće biti održana i to predavanja Cvijete Pavlović i Nikoline Židek.

Tako su jučer svoja predavanja održali Borisa Senker, Zlata Šundalić i Katarina Dunješ-Gros, Tomislav Žigmanov, Danijela Weber-Kapusta, Vjera Katalinić, Antonija Bogner-Šaban, Alexandar Orošnjak, Maja Đurinović, Leszek Małczak, Snježana Banović, Mira Muhoberac, Marijan Varjačić i Livija Kroflin.

Tijekom radnog dijela u Perivoju kralja Držislava, u 11.30 sati, izaslanstvo Krležinih dana, koje su predvodili Miroslav Čabraja i Antonija Bogner-Šaban položili su vijenac pred spomenik Miroslava Krleže.

U večernjim satima u HNK Osijek predstavljen je zbornik radova s prošlogodišnje manifestacije pod nazivom “Krležini dani u Osijeku 2014.”, te knjiga “Kompleks obitelji i četvrt stoljeća tranzicije i globalizacije u hrvatskoj drami i kazalištu”, o kojima su govoili Stanislav Marijanović i priređivač zbornika Branko Hećimović. Nakon toga promovirana je knjiga Mire Gavrana “Suze i smijeh (Trpke komedije)”. Na pozornici HNK-a potom je Kazalište iz Virovitice u sklopu popratnog programa odigralo predstavu Mate Matišića “Legenda o sv. Muhli”, redatelja Dražena Ferenčine.

Darko KOVAČEVIĆ

Pomoćnik ministra kulture Vladimir Stoisavljević rekao je da govoriti o Krleži nikada nije dovoljno

UTEMELJITELJI I POKROVITELJI

Utemeljitelj ove manifestacije je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, a suutemeljitelji su Filozofski fakultet Osijek i Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, HAZU Razred za književnost, Zagreb i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek.

DANAŠNJI PREDAVAČI

Današnji (srijeda) predavači počet će svoja izlaganja u 9 sati u Svečanoj dvorani na drugom katu osječkog Filozofskog fakulteta. Predavanja će prema rasporedu održati Ana Lederer, Helena Peričić, Darko Gašparović, Slobodan Šnajder, Sanja Nikčević, Suzana Marjanić, Lucija Ljubić, Stephanie Jug i Sanja Cimer, Martina Petranović, Renate Hansen-Kokoruš, Ivan Trojan, Višnja Rogošić, te Alen Biskupović.

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike