Regija
ODBIJENICA GUNJI

Ministarstvo Gunjancima odbilo
financirati uređenje poduzetničke zone
Objavljeno 10. prosinca, 2014.
Projekt je izrađen u suradnji sa Županijskom razvojnom agencijom Hrast

GUNJA – Ministarstvo regionalnog razvoja odbilo je kandidirani projekt Općine Gunja i time neugodno iznenadilo lokalne čelnike koji su u njega polagali velike nade.

Riječ je o infrastrukturnom opremanju poduzetničke zone Velebit, projektu vrijednom 15 milijuna kuna, izrađenom u suradnji sa Županijskom razvojnom agencijom Hrast, koji je investitorima trebao omogućiti da krenu s realizacijom svojih projekata. Zona se prostire na 19 hektara i općinski čelnici vjeruju da bi njeno stavljanje u funkciju potaknulo razvoj Gunje, graničnog područja na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije. Gotovo tri godine trajala je borba Gunjanaca da država zemljište daruje Općini, a tada se javio novi problem. Investitori žele prilazne ceste i zonu sa svom potrebnom infrastrukturom, što Općina iz svog skromnog proračuna ne može financirati. Posebice sada, nakon nezapamćene katastrofe koja je u Gunji prouzročila milijunske štete. Gunja je i prije poplava bila među pet najsiromašnijih i najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj. Zapostavljeno rubno područje ni prije nikome nije bilo primamljivo, mladima nije pružalo nikakvu perspektivu i mnogi su bili prisiljeni otići trbuhom za kruhom. Općinski čelnici Gunje već godinama pokušavaju napraviti iskorak, pokrenuti razvoj, dovesti ulagače i otvoriti toliko potrebna radna mjesta. Tvrde da zainteresiranih ima, a opremanje poduzetničke zone smatraju osnovnim preduvjetom. Odbijenica Ministarstva regionalnog razvoja razočarala je načelnika Hrvoja Lucića koji smatra da su oni koji odlučuju o projektima trebali pokazati više sluha za Slavoniju, za nerazvijeno i zapostavljeno područje na rubu Hrvatske koje je proživjelo katastrofu.

- Odbijeni smo uz pojašnjenje u stilu da više ne prolaze projekti poduzetničkih zona koje su u većini slučajeva bile promašaj. Dobili smo neka obećanja da će nam se nagodinu asfaltirati prilazne ceste i nešto pomoći, ali sve je to upitno i samo djelomično rješenje. Jer ako ne stvorimo pretpostavke za razvoj gospodarstva i ne zadržimo ljude na ovom području, uzalud nam sav trud - upozorava Lucić.

Dodaje da mu je žao što ministar Branko Grčić ni njegovi zamjenici još nikada nisu bili u Gunji, dodajući kako razumije da ministar ima previše obveza i da mu je Dalmacija ipak bliža od Slavonije.

Za nezavidnu financijsku situaciju u kojoj se već mjesecima nalazi Općina Gunja, koja je prepuštena sama sebi, država ne pokazuje razumijevanje. Općina se početkom srpnja morala kreditno zadužiti za 700 tisuća kuna kako bi uopće mogla funkcionirati i izmiriti dospjele obveze. Lucić nam je potvrdio da je financijska pomoć Općini od strane države izostala. Nakon poplava Vukovarsko-srijemska županija uplatila je skromnih 20 tisuća kuna, i to je bila jedina dotacija koju je Općina dobila. Ni kuna pomoći na općinski račun nije stigla ni iz jednog ministarstva, niti ih u općinskoj upravi itko pita kako u ovoj teškoj situaciji uopće uspijevaju funkcionirati.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U deset godina tisuću stanovnika manje

U posljednjih desetak godina broj stanovnika Gunje manji je za tisuću, nezaposlenost je rekordna, a najveći broj korisnika socijalne pomoći u županjskom Centru za socijalnu skrb je upravo iz Gunje. Ondje je i oko 300 stanovnika koji su prije rata radili u brčanskim tvrtkama i ustanovama, a sada primaju mizerne mirovine i njihov status već 20 godina nije riješen.

Hrvoje Lucić

načelnik Općine

Žao mi je što ministar Branko Grčić i njegovi zamjenici nikada nisu došli u Gunju

Iz Ministarstva su pojasnili da projekti poduzetničkih zona ne prolaze jer su uglavnom bile promašaj

Jedina dotacija koju je dobila Općina Gunja nakon poplava je

20

tisuća kuna od Vukovarsko-srijemske županije

Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike