Novosti
KULTURNI I VJERSKI TURIZAM U HRVATSKOJ

U svetištima oko pola milijuna posjetitelja
Objavljeno 15. kolovoza, 2014.

Vezani članci

DUNAVSKI “POLUOTOK” PRIVLAČI VJERNIKE, REKREATIVCE I LJUBITELJE VINA

Vjerski i vinski turizam - važna osnova razvoja aljmaško-erdutskog kraja

Vjerski turizam u Hrvatskoj bilježi dobre rezultate. Tako u Mariju Bistricu, svetište Majke Božje Bistričke, prema podacima turističke zajednice na sam blagdan Velike Gospe dođe približno 60 tisuća posjetitelja, od čega se ostvari tristotinjak noćenja. Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu posjeti oko 40 tisuća posjetitelja, dok Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu posjeti od 60 do 70 tisuća posjetitelja. Svetište Gospe Sinjske u razdoblju Devetnice, od 6. do 15. kolovoza, obiđe do 200 tisuća posjetitelja, dok na sam blagdan Velike Gospe u svetište Gospe Sinjske dođe oko 50 tisuća posjetitelja.

U Pleternici u Svetište Gospe od suza od 23. do 31. kolovoza održavaju se Devetnice Gospi od suza, kada, kroz devet dana, svetište posjeti oko 100 tisuća hodočasnika. Posebice je posjećen zadnji dan, 31. kolovoza, kada svetište posjeti više od 40 tisuća hodočasnika. U Svetište majke Božje od Krasna (Senj) u ovom blagdanskom razdoblju dođe oko 10 tisuća posjetitelja.

Kako je priopćilo Ministarstvo turizma, u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine vjerski turizam obrađen je kao potproizvod kulturnog turizma, jedan od deset ključnih turističkih proizvoda na kojem će se graditi daljnji razvoj turizma u Hrvatskoj. Kulturni turizam jedan je od šest turističkih proizvoda s kojim će se hrvatske destinacije predstavljati ovog rujna na stranim tržištima u sklopu programa Hrvatska 365. S kulturnim turizmom na stranim će se tržištima predstavljati destinacije kao što su to Opatija i Rijeka, sjever Hrvatske, Srijem i Slavonija, Zelena rivijera, koje u sklopu svoje kulturne baštine imaju i hodočasnička svetišta.(MS)

Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET O SLUČAJU REDATELJA MATANIĆA

Radić: Očekujem reakciju ministrice

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”