Novosti
VJERNICI ĐAKOVŠTINE HODOČASTILI U DRAGOTIN

Molitva desetak tisuća vjernika u crkvi staroj više od 700 godina
Objavljeno 15. kolovoza, 2014.

Vezani članci

DRAGOTINSKO SVETIŠTE PROŠLE JE GODINE POHODILO 12.500 VJERNIKA

Mise uz sliku Gospe Žalosne i ove godine slavit će se izvan crkve

Vjernici Đakovštine na svetkovinu Velike Gospe hodočastili su u staro marijansko svetište u Dragotinu, čija je crkva stara više od 700 godina. Građena je još u srednjem vijeku, a odolijevala je i turskim osvajačima.

Brojni su u predvečerje blagdana, kao i jučer, u Dragotin, udaljen od Đakova desetak kilometara, hodočastili pješice s tim da je mnoge od preksinoćnjeg posjeta tom svetištu odvratila jaka kiša pa su se dragotinskoj Gospi došli pomoliti jučer zbog čega središnje dnevno misno slavlje u tom svetištu ne pamti toliku posjećenost.

Inače, za Veliku Gospu u Dragotin hodočasti oko 10.000 vjernika.

U predvečerje svetkovine, preksinoć, svetu misu uz procesiju sa svijećama predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. dr. Marin Srakić, dok je jučerašnje misno slavlje predvodio dr. Ivan Zirdum, dugogodišnji upravitelj svetišta što se prostire na 20 hektara.

– Marija je službenica Gospodnja koja kroz vjekove, pa tako i danas, služi čitavome čovječanstvu. Poziva nas k Isusu Kristu, da se s njim pomirimo u euharistiji. Stoga, pjevajmo s Marijom: Veliča moja duša Gospodina - rekao je dr. Zirdum u svojoj propovijedi posvećenoj Gospi i njenoj svetkovini - Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo. Na kraju mise od vjernika tamošnje, trnavačke župe oprostio se dosadašnji župnik, vlč. Darko Tvrdojević, koji od 20. kolovoza odlazi za župnika u Nijemcima.

Jučerašnje misno slavlje održano je na vanjskom liturgijskom prostoru, a na čijem je središnjem mjestu, uz oltar, bila slika Gospe Žalosne. Poput prošle, i ove se godine, iako joj obnova još nije završena, moglo ući u crkvu te se pomoliti ispred Gospina kipa. Mnogi vjernici išli su ophoditi oko njega. Nakon što se 2009. urušio strop u crkvi, traje njena obnova, koju još čekaju pročelje i toranj drevne crkvice. Brojni vjernici Gospi su se pomolili i ispred novog Gospinog kipa, pored postaja Križnog puta, brojni su uplatili nakane za pokojne, obitelj, za zdravlje, ispovijedali se...S.Župan

Nakon što se 2009. urušio strop u crkvi, traje njena obnova

Možda ste propustili...