Regija
DRAGOTINSKO SVETIŠTE PROŠLE JE GODINE POHODILO 12.500 VJERNIKA

Mise uz sliku Gospe Žalosne i ove godine slavit će se izvan crkve
Objavljeno 14. kolovoza, 2014.

Dobro došli iz bliza i iz daleka u dragotinsko svetište, udaljeno samo 10 kilometara asfaltnom cestom od nadbiskupijskog središta u Đakovu! Očekuje nas draga Gospa u svojoj crkvi, sagrađenoj prije 700 godina na obroncima Dilj-gore… Ovim riječima poziva u marijansko svetište u Dragotinu vjernike na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo trnavački župnik, vlč. Darko Tvrdojević.

Recimo kako se lani u ovom utočištu molitve, duhovnosti i duhovne okrjepe okupio rekordan broj od 12.500 vjernika.Brojni mu hodočaste pješice, u predvečerje tog blagdana i na samu Veliku Gospu, čineći pravu vjerničku rijeku što utječe u dragotinsko svetište, smješteno na uzvisini, pa pruža neponovljiv pogled na okolicu.

Najvrijedniji predmet u crkvi Blažene Djevice Marije čudotvorna je slika Gospe Žalosne koja je također uvijek odolijevala svemu što je kroz povijest zadesilo ovo zdanje i kraj. Za obnove crkve s početka 20. st. to je zdanje, uz ostalo, opremljeno teškim betonskim stropom, no on se 5. rujna 2009. srušio, a u urušavanju teškog stropa slika Gospe Žalosne ostala je - netaknuta. Nakon urušavanja stropa započela je obnova koja se primiče svome kraju. – U tijeku je obnova tornja i pročelja, a usporio ju je kišni srpanj pa naša župa, kao investitor, očekuje lijepu, suhu jesen da te radove privede kraju - kaže župnik Tvrdojević. Poput lanjske, i ove godine moći će se ući u crkvu gdje se služe i mise trodnevnice jer je unutrašnjost uređena do te mjere da se – kaže vlč. Tvrdojević - u objekt može ući i služiti mise, a središnja misna slavlja, kao i uvijek, i ove godine bit će slavljena vani. Tada će, uz vanjski liturgijski prostor, biti iznesena slika Gospe Žalosne. S.Župan

Oproštaj župnika Tvrdojevića

Središnje misno slavlje u predvečerje Velike Gospe, u četvrtak, u 22 sata, predvodit će nadbiskup u miru, mons. dr. Marin Srakić, dok misno slavlje na sam blagdan, u petak, prevodi župnik Tvrdojević. – Bit će to ujedno moj oproštaj od trnavačke župe, moja završnica - poručuje vlč. Tvrdojević koji od 20. kolovoza prelazi na novu službu, službu župnika u župi Nijemci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike