Sport
BRAZIL JOŠ I OŠTEĆEN

Nizozemskoj bronca kao utjeha za kraj
Objavljeno 13. srpnja, 2014.
Brazilci bi bili najsretniji da nakon četvrtfinala više nisu morali igrati...

Mogao je njihov ogled biti finale, ali su domaćin i Nizozemska u Brasiliji SP zaključili dan ranije od priželjkivanog. Susret za 3. mjesto na kraju je potvrdio da “oranje” može žaliti za propuštenim u polufinalu, dok je Brazil još jednom razočarao naciju.

Očito, Njemačka nije bila slučajnost jer i na oproštaju od Mundijala “selecao” je bio “izgubljen u svemiru”. Sve je bilo brzo gotovo, Nizozemskoj je trebalo 16 minuta da dotuče grogiranog boksača. Treba biti pošten i reći da je do vodstva od 2:0 momčad Luisa van Gaala došla uz sudačke previde, afrička trojka, na čelu s Alžircem (Haimoudi) nije dorasla zadatku. Sve je to kao četvrti sudac promatrao za nas kobni Japanac (Nishimura), koji je na otvaranju darivao domaćina protiv Hrvatske. Ovaj puta darovi su bili namijenjeni suparniku, koji ih je i pretvorio u pogotke. Kod vodećeg, prekršaj Thiaga Silve nad Robbenom bio je izvan kaznenog prostora, ali lopta je završila na bijeloj točki i Van Persie je bio neumoljiv. Kapetan Brazila je pak dobro prošao jer je trebao zaraditi isključenje, a on i njegovi suigrači isključeni su od borbe za broncu 14 minuta kasnije: na desnom boku, De Guzmana (u udarnoj momčadi u posljednji čas zamijenio Sneijdera) bio je u zaleđu, a na njegov centaršut “sjajno” reagirao David Luiz, koji je loptu glavom spustio na nogu Blindu, koji je povisio vodstvo. Do kraja, bez većih uzbuđenja na travnjaku, uz još neke sudačke previde, a u nadoknadi stavljena je točka na i pobjede Nizozemske, koja nakon tri srebra ima i prvu svjetsku broncu.

- Zaključili smo SP na najbolji način. Nema sumnji u našu broncu, zaslužili smo je i završili na kraju visoko, tamo gdje nas je malo tko vidio prije početka. A mogli smo igrati i finale. Svejedno, Brazil napuštamo bez poraza. Bilo je ovo sjajno iskustvo i prvenstvo - rekao je najbolji igrač Nizozemske, Arjen Robben, koji je zajedno sa svojim suigračima i stručnim stožerom demantirao da ih ne zanima utakmica za utješnu nagradu. Ipak nije mala stvar kada kući ideš s medaljom.

- Ova utakmica je za nas došla malo prebrzo, samo tri dana nakon polufinala. Normalno da smo bili utučeni što nismo u finalu, ali htjeli smo ovu pobjedu i došli do nje zasluženo. Brazil, koji je bio sjajan domaćin, napuštamo ponosni - rekao je Van Gaal.

Njegov kolega, s druge strane, popio je još jednu gorku pilulu. Luis Felipe Scolari zasiguro bi bio najsretniji da nakon četvrtfinala Brazil više nije igrao ni jednu utakmicu. Dva poraza, deset primljenih pogodaka, najbolje oslikavaju nemoć njegovih izabranika. Izbornik je čak odustao od svoje koncepcije, napravio je nekoliko izmjena u startnih 11, ali ništa nije pomoglo za popravak dojma.

- Imali smo želju odigrati kvalitetnu i ravnopravnu utakmicu. No, odmah na startu stvari su krenule krivim smjerom, ali nismo posustajali. Stvorili smo neke prigode, igrači su se trudili, mislim da nismo bili tako loši - kaže Scolari, koji je izgleda ponovo mislima bio u nekoj drugoj dimenziji i utakmici. Brazil je bio loš, jalov i nisu zaslužili medalju pred svojim navijačima, koji su najviše razočarani svojim ljubimcima. Atmosferu nije podigao ni Neymar na klupi, gdje je teško očekivati Scolarija u istoj ulozi. Brazil nije uspio iskoristiti svoje drugo domaćinstvo (1950.), očito su na kraju platili danak nerealnim očekivanjima.

Nino BENČINA

BRASILIJA - Stadion Manne Garincha. Gledatelja: 69.000. Sudac: Djamel Haimoudi (Alžir)- 5. Strijelci: 0:1 van Persie (3-11m), 0:2 Blind (17), 0:3 Wijnaldum (90+1). Žuti kartoni: Silva, Fernandinho, Oscar (Brazil), Robben, de Guzman (Nozozemska). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: ARJEN ROBBEN (NIZOZEMSKA)

BRAZIL

0 (0)

Cesar 5, Maicon 6, Silva 5,5, David Luiz 5, Maxvell 5, Paulinho 5 (od 57. Hernanes -), Luiz Gustavo 5 (od 46. Fernandinho 6), Ramires 6 (0d 73. Hulk -), Oscar 6,5, Willian 5, Jo 5,5.

NIZOZEMSKA

3 (2)

Cillessn 7 (od 90. Vorm -), Vlaar 7, de Vrij 6,5, Martins Indi 6,5, Kuyt 6, Wijnaldum 7, de Guzman 7, Clasie 6,5 (od 90. Velman -), Blind 7 (od 70. Janmaat), Robben 8, van Persie 6,5.

Arjen Robben

igrač Nizozemske

Lijepo smo završili SP. Malo smo isprali gorčinu i razočaranje koji i dalje dominiraju

Oscar

reprezentativac Brazila

Osjećam se grozno. Patili smo zbog Njemačke, mučili smo se i danas. Takav kraj na SP-u nismo ni sanjali

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana