Sport
NEMA DEBITANATA

"Velika četvorka" zajedno imaju deset naslova svjetskih prvaka
Objavljeno 7. srpnja, 2014.

Brazil, Njemačka, Argentina i Nizozemska uspješno su prebrodili i četvrtfinalne prepreke te nastavljaju borbu za naslov na 20. Svjetskom prvenstvu.

Nakon efikasnih i često vrlo otvorenih dvoboja u skupinama, već su utakmice osmine finala najavile da se u nokaut-fazi više neće igrati “lepršavo”, a četvrtfinalni su ogledi to samo potvrdili.

Odlučili “sporedni glumci”

Samo pet postignutih pogodaka u četiri susreta, od čega tri u dvoboju Brazila i Kolumbije, sigurno nisu bili dovoljni svim ljubiteljima nogometa, koji su ipak očekivali više. No, jasno je da je ulog velik, a odmicanjem turnira i približavanjem borbi za naslov pritisak sve veći. Nitko ne želi pogreškom darivati protivnika i tako možda odlučiti dvoboj pa je većina reprezentacija ipak puno više vremena i energije posvećivala čuvanju svoje, nego napadanju protivničke mreže. Čak ni rani pogoci u tri utakmice nisu doveli do otvorenije borbe, izbornici momčadi koje su bile u zaostatku nisu htjeli odmah riskirati, praktički ništa nisu mijenjali u svojoj igri sve do završnica, a takav ziheraški pristup na kraju im se i osvetio. Zanimljivo je da su sve utakmice riješili igrači koji do sada nisu bili u naslovnim ulogama. Slavlje Brazilu donijeli su stoperi Silva i Luiz, Nijemcima isto stoper Hummels, Argentini do sada neprimjetni Higuain, a Nizozemskoj pričuvni vratar Krul. Kolumbija, Francuska, Belgija i Kostarika oprostili su se od SP-a, a Kolumbiji i Kostariki ovo su bili i rekordni dometi. Bez obzira na to što su umalo prošli dalje, iako su prvi put opasnije zaprijetili tek u 117. minuti, Kostarikancima ipak treba čestitati jer su iz Brazila otišli bez ijednog poraza, iako su im protivnici redom svi bili bivši svjetski i europski prvaci. Od kvarteta koji je zapeo u petom susretu, jedino su Francuzi (5) i Belgijci (1) ranije osjetili čar igranja u polufinalu. Očito je i iskustvo igranja velikih utakmica imalo veliki utjecaj na ishode četvrtfinala jer su se među najbolje četiri reprezentacije plasirale zemlje koje su već osvajale naslove ili bar igrale u finalima.

Bolja polufinala

Ukupno su Brazil, Njemačka, Argentina i Nizozemska osvojili čak deset naslova prvaka te igrali u još deset finala. Rekorder je domaćin Brazil, koji je osvojio pet naslova i igrao još jedno finale, a bio je drugi i 1950. kada jedini put u povijesti nije bilo klasičnog finala. Njemačka je potvrdila status najkonstantnije reprezentacije u vrhu svjetskog nogometa plasiravši se u svoje čak 13. polufinale SP-a, a četvrto uzastopno, što je novi rekord. “Elf” je osvojio tri krune te igrao u još četiri finala, Argentina ima po dva naslova i finala, dok je jedino Nizozemska bez naslova, uz izgubljena tri finala. Svi su oni i na ovaj Mundial došli sa željom osvajanja naslova, a ne pukog sudjelovanja, tako da je jasno da igranje u polufinalu ne ispunjava njihove ambicije. Svi se možemo samo nadati da ćemo tamo ipak vidjeti nešto konkretniju i otvoreniju igru od one u četvrtfinalu, iako je sigurno da bi sve te reprezentacije odmah potpisale “ružan” dojam ako će im on donijeti konačnu nagradu - naslov prvaka.

Goran ROGULJIĆ
Dosadašnji uspjesi

Brazil: 5 naslova + 1 finale

Njemačka: 3 naslova + 4 finala

Argentina: 2 naslova + 2 finala

Nizozemska: 3 finala

Njemačka je potvrdila status najkonstantnije reprezentacije u vrhu svjetskog nogometa plasiravši se u svoje čak 13. polufinale SP-a

Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike