Sport
VRATARI U GLAVNIM ULOGAMA

Navas spašavao 120 minuta, ali van Gaal je imao Krula “u rukavu”
Objavljeno 6. srpnja, 2014.
Dominacija od 120 minuta nije bila dovoljna “oranju” da slomi Kostariku. Penali odveli Nizozemsku u peti polufinale

Vezani članci

OLIVER KAHN O NIZOZEMCU:

Mislio sam kako je Van Gaal idiot

Bajka je za jedne završena, a drugi, bolji, na kraju ipak ide dalje. Nizozemska je posljednja reprezentacija koja je izvadila vizu za polufinale, nakon što je u ruletu kaznenih udaraca bila bolja od Kostarike.

Ova utakmica bila je još jedan primjer da uloga favorita nije presudna, ali na kraju je ipak slavio kvalitetniji takmac. Uspjela je Kostarika odolijevati čak 120 minuta, dočepala se i kaznenih udaraca, gdje je nade polagala u svog sjajnog vratara Keylora Navasa, koji je najzaslužniji što sve nije završilo u regularnih 90 minuta.

Van Gaal opet pogodio

Ali heroj stiže sa suprotne strane, a njega je kreirao izbornik “oranja”, Luis Van Gaal. Povukao je još jedan sjajan potez, u smiraj drugog produžetka promijenio je vratara i pogodio. Tim Krul obranio je dva jedanaesterca i odveo Nizozemsku tamo gdje joj je i mjesto, a Kostarikance poslao kući. Iako je aktualni svjetski viceprvak dominirao, stvarao prigode, van Gaal je bio spreman za sve opcije, pa i penal-rulet.

- Znam da je Krul bolji izbor u slučaju da se dođe do jedanaesteraca. No, nisam tu opciju najavio Cillessenu, jer mu nisam htio remetiti koncentraciju tijekom susreta - kaže izbornik “narančastih”. Dobro da je tako odlučio, jer je prvi vratar u 118. minuti sjajno reagirao, te ukrotio jedinu pravu prigodu Kostarikanaca, koji su zamalo kreirali još jednu senzaciju. A onda je posao odradio Krul. Skinuo je dva udarca, bio je drzak i samouvjeren, uspio je ući “u glave” Ruiza i Umane. Svakom od njih obratio se prije izvođenja.

- To sam prvi put napravio Franku Lampardu, rekao sam mu da znam gdje će pucati. To sam rekao i Kostarikancima. Dvaput sam pročitao njihove namjere, a pomoglo je što smo proučili njihovo izvođenje u osmini finala protiv Grka, priznaje inače jedinica Newcastlea, koji je neplanirano, ali zasluženo završio u glavnoj ulozi.

Kao na TV-u

Kada su jedanaesterci u pitanju, vratari su ti koji na sebe preuzimaju najveći teret.

- Vidio sam bezbroj puta na televiziji kako nakon kaznenih udaraca suigrači trče prema svom vrataru, nakon što je obranio odlučujući. Sjajan osjećaj, koji će me sigurno držati još nekoliko dana, sa smiješkom će čovjek koji je zaustavio Munidijal Kostarike iz snova. Prvi put su stigli među osam najboljih, namučili su još jednog favorita, ali ovaj put nije njihov vratar bio prevaga. Iako je Navas stvarao čuda, suparnik je bio koncentriran kada su na red došli penali i nije napravio ni najmanju pogrešku.

- Napuštamo prvenstvo uzdignutih glava. Naravno, teško je kada izgubiš na ovakav način, ali smatram da nakon ruleta zaravo i nisi doživio poraz. Odradili smo sjajan turnir, ali protiv jake Nizozemske nije išlo - kaže Navas, koji neće braniti u završnici prvenstva, na kojem je ostavio dubok trag. Kakav će ostaviti Nizozemska? Znat ćemo već nakon srijede i novog velikog ogleda, stižu Messi i Argentina.

Nino BENČINA

SALVADOR - Arena Fonte Nova. Gledatelja: 51.900. Sudac: Ravshan Irmatov (Uzbekistan). Strijelci s 11 metara: 0:1 Borges, 1:1 van Persie, Ruiz - Krul obranio, 2:1 Robben, 2:2 Gonzalez, 3:2 Sneijder, 3:3 Bolanos, 4:3 Kuyt, Umana - Krol obranio. Žuti kartoni: Huntelaar (Nizozemska), Diaz, Umana, Gonzales, Acosta (Kostarika).

IGRAČ UTAKMICE: KEYLOR NAVAS (Kostarika)

NIZOZEMSKA                          4 (0, 0)

Cillessen (od 120. Krul), de Vrij, Vlaar, Martins Indi (od 105. Huntelaar), Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind, Robben, van Persie, Depay (od 76. Lens)

KOSTARIKA                              3 (0, 0)

Navas, Acosta, Gonzales, Umana, Gamboa (od 79. Myrie), Tajeda (od 97. Cubero), Borges, Diaz, Ruiz, Campbell (od 66. Urena).

Tim Krul

nizozemski vratar

Za ovakve stvari trenirate sedam dana u tjednu, za ovo naporno radim cijeli život

Louis van Geniaal

tako svjetski mediji tepaju nizozemskom izborniku

Tuga i krv na ulicama Kostarike

Tijekom utakmice između Kostarike i Nizozemske u San Joseu se dogodila tragedija. Naime, na Trgu demokracije u glavnom kostarikanskom gradu organizirano se gledala utakmica, a u jednom trenutku nastao je opći metež u kojem su ozlijeđena tri navijača. Izbila je tučnjava u kojoj su nožem probodena tri navijača. Stravične scene promatrali su brojni navijači iza policijskog kordona dok su tri mladića ozlijeđena ležala u lokvama krvi.

Najčitanije iz rubrike