Novosti
EUHARISTIJSKO SLAVLJE POKRAJ OSIJEKA PRED 220 TISUĆA VJERNIKA I PROPOVIJED SVETOG OCA

Zauzimanje za pomirbu, solidarnost i društvenu pravdu zahtijeva hrabrost
Objavljeno 7. lipnja, 2013.
Posebnu poruku Sveti Otac poslao je tada poljoprivrednicima

Porukom “Mir s vama” papa Ivan Pavao II. pozdravio je oko 220 tisuća vjernika okupljenih uz oltarni prostor u sportskoj zračnoj luci u Osijeku 7. lipnja 2003.

Na tom je mjestu, s kardinalima, biskupima i svećenicima predvodio drugo euharistijsko slavlje u vrijeme svog trećeg pohoda Hrvatskoj od 5. do 8. lipnja 2003.

Papa Ivan Pavao II. taj je dan oko 9.45 sati sletio u osječku Zračnu luku Klisa. Svetog Oca dočekali su tadašnji dužnosnici - potpredsjednik Vlade Goran Granić, ministar vanjskih poslova Tonino Picula, osječko-baranjski župan Zdravko Bosančić, osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić te biskup đakovačko-srijemski Marin Srakić. Od Osječko-baranjske županije Sveti Otac je dobio Povelju Županije i zlatnik Baranja, a od Grada Osijeka i Franjevačkog samostana medalju s likom Gospe Osječke u svečanom uvezu koju je izradio vukovarski umjetnik Brane Crljenak. Svetoga Oca dočekalo je Kulturno-umjetničko društvo Osijek 1862. s programom slavonskih narodnih plesova i pjesmom “Do nebesa nek' se ori”.

U svom pozdravnom govoru tadašnji biskup Marin Srakić rekao je “Današnji dan i susret s Vama bit će zlatnim slovima upisan u našu narodnu i vjersku povijest.” Potom se prisjetio Vukovara, simbola stradanja, rekavši kako “ne želimo biti zarobljenici prošlosti, nego narod s pogledom u budućnost, koju želimo graditi s vjernicima drugih kršćanskih crkava i vjerskih zajednica i sa svim ljudima dobre volje.”

- Nakon teških vremena rata, što je u stanovnicima ovoga kraja ostavio duboke i još uvijek neizliječene rane, zauzimanje za pomirbu, solidarnost i društvenu pravdu zahtijeva hrabrost pojedinaca prožetih vjerom, otvorenih bratskoj ljubavi, osjetljivih na obranu dostojanstva osobe stvorene na sliku Božju - naglasio je u papa Ivan Pavao II. u propovijedi. Posebno se obratio poljoprivrednicima poručivši im da ne gube pouzdanje te da imaju na umu kako su svojim težačkim poslom svakodnevno suradnici Boga stvoritelja. Sveti Otac se prisjetio i kardinala Franje Šepera, rođenog Osječanina, svog suradnika kao pročelnika Zbora za nauk vjere prvih godina njegove papinske službe. Posebno je pozdravio metropolita Jovana i druge poglavare Srpske pravoslavne crkve, zajednice nastale u Reformaciji, pripadnike Židovske općine i islamske vjernike.

Predstavnici svih područja tadašnje đakovačko-srijemske biskupije Papi su prinijeli darove simbole ove regije - košaru mladog žita, kruh, košaru različitih usjeva, zlatom vezeni ručnik s natpisom Pax, zelenu misnicu, te novčani dar za potrebite. Tadašnji vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl i gvardijan tamošnjeg franjevačkog samostana fra Zlatko Špehar na oltar su prinijeli darovnicu za novu župu u Vukovaru. Papa je tada okrunio kip Gospe od Utočišta iz Aljmaša i sliku Gospe od Utočišta iz Voćina, svetišta stradalih u srpskoj agresiji.

Sveti otac je nakon mise u papamobilu prošao i osječkim ulicama na kojima su ga dočekivali i pozdravili brojni građani.

Dijana PAVLOVIĆ
“Rajska djevo, kraljice Hrvata”

l Na misnom slavlju nastupilo je više od 1.300 pjevača iz raznih crkvenih zborova diljem biskupije. Uz mnoge biskupe iz Hrvatske i susjednih zemalja, na misi su sudjelovali i apostolski nuncij u Hrvatskoj, msgr. Giulio Einaudi, apostolski nuncij u Srbiji i Crnoj Gori, msgr. Eugenio Sbarbaro, i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić. Svetog Oca su nakon euharistijskog slavlja pozdravili tadašnji predsjednici hrvatske države i Sabora, Stjepan Mesić i Zlatko Tomčić, sa suprugama, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Reformirane crkve u Hrvatskoj, Evangeličke crkve u Hrvatskoj, Evanđeoske crkve, Islamske zajednice i osječke Židovske općine.

Misa je završila Papi osobito dragom pjesmom “Rajska Djevo, kraljice Hrvata”.

Papi su prineseni darovi - košara mladog žita, kruh, košara različitih usjeva, zlatom vezeni ručnik s natpisom Pax, zelena misnica te novčani dar za potrebite

Najčitanije iz rubrike